Hey people , please respect each other here ♥ +Follow | Dashboard

followers ily:)

dear readers !

Selamat membaca cerita aku yang membosankan

-Alia Jamal-

my suggies baby :)

Assalamualaikum bloggers :)

dah lama aku tak update entry baru kan kan .sebenarnya kan aku busy sikit dua tiga hari nie .online pun dok buad research pasal sugar glider .hah sugar glider ?apo binatang eh tuh .acano ghoman eh ?haa .oke jum aku kenalkan korang dengan sugar glider .nie bagi sesiapa yang tak kenal .tapi forsure ramai dah kenalkan .pernah femes dekat majalah 3 dolo .until now pun dorang femes amos lah .hihi .


ha itulah dia .itu aku punya .hoo .nama dia kookie oke kookie .muahaha .

atototoo .mummy lufchuu baby :*

comel tak ?dia garang oke .suka gigit gigit mummy dia .mummy dia penat lah nak bagi dia jadi manja .haha .yang ini baru sebulan lebih .omey angat kan .pada mula beli kookie dkt kedai dia garang gila .hyper pulak tuh .kalau nak dekat dgn dia dia crabbing(bunyi bila sugar glider rasa terancam/takot) .

mula-mula beli aku takot jugak lah nak pegang sebab nanti dia crabbing .patuh nak gigit-gigit ja keje .tapi sekarang aku tengah bonding kan dia .bagi dia kenal bau owner dia .senang sikit takdelah nak menggigit ja nanti bila owner dia pegang .

barang penjagaan untuk sugar glider nie boleh tahan mahal jugak lah tapi berbaloi-baloi sebab nanti bila dia besar dia sehad ,bulu cantik ,macam-macam lagi lah .sayanglah kan kalau kita beli mahal-mahal tapi sekejap ja riwayat dia .

pemakanan sugar glider nie senang ja .dia boleh makan buah-buahan ,sayur-sayuran dan jugak daging ayam ,cacing kecik tuh ,telur rebus .ada jugak jual dkt petshop tuh makanan dalam bentuk pallet .buah dgn sayur tuh mesti carik yang lebih kalsium dari fosforus sebab kalau lebih fosforus tuh boleh menyebabkan dia lumpuh kaki belakang .epal tak boleh bagi banyak walaupun sugar glider suka makan epal .kalau nak bagi banyak makesure korang tambah glider cal dekat epal tuh .

sugar glider nie manja sangat tau bila dia dah jinak dengan kita .dia macam baby .sentiasa nak ada peneman .macam aku ,aku bela sekor ja so kena spend time lebih sikit dekat dia .kalau ada kawan dia oke lah kan dia boleh main dgn kawan dia .kalau dia rasa lonely dia boleh cederakan diri dia sendiri .nanti macam macam penyakit boleh dapat kalau dia stress .so kena spend time dengan dia .ingat ye kalau sesiapa nak bela sugar glider nie .

korang boleh buat research dekat internet pasal sugar glider .sebelum beli mesti buat research .baca apa yang dia boleh makan ,tak boleh makan ,jenis penyakit dia .macam-macam info boleh dapat dalam internet nie .korang boleh jugak join group sugar glider malaysia dekat fb .kat sana ada dia bagi info about sugar glider .kena rajin-rajinkan diri lah ye kalau serious nak bela sugar glider .sampai sini sahaja entry aku kali  nie .nanti aku update lagi pasal sugar glider oke :)


p/s : nak buatkan makanan untuk sugar glider .wee :D




terima kasih sebab membaca entry saya ♥ ♥

3 budak muncet ;):

vanillasnow said...

hehe comel lah binatang tu xD

alia ;)) said...

comel kan :)

Anonymous said...

nak tahu knp sg mkn anak nya...sbb baby sg sy baru jer mati sbb kene makan dgn mak ayah nya...blh sy tahau??